Used Volvo buses selling on Mascus

Selger brukte busser på det internasjonale markedet via Mascus – Volvo Bus Norge suksess historie

0

Volvo Bus har vært markedsleder innen busssalg i Norge, med unntak av en kort pause på et par år, helt siden 1960. Deres organisasjon består av 10 ansatte som opererer fra hovedkontoret, i tillegg til lokale forhandlere over hele landet. Bruktavdelingen drives av et team på to som har ansvaret for å selge de brukte bussene som er lokalisert på deres anlegg i nærheten av Gardermoen flyplass.

Salget av nye busser i Norge varierer fra år til år, med 2330 solgte busser i 2019 hvorav Volvo solgte 601. Volvo Bus forventer å videreselge rundt 120 brukte busser i 2020. Hoved-fokuset i deres virksomhet har alltid vært å selge nye busser, mens det relativt lite antallet brukte busser ble håndtert av lokale forhandlere.

Den økende handelen med nye busser gir nye utfordringer med å håndtere de brukte

Etter at de store buss anbudene ble vanlig i Norge, har situasjonen rundt håndtering av brukte busser endret seg.

Der vi før solgte en og en brukt buss, eller et mindre antall busser til hver kunde, har anbudene ført til at det er langt færre kunder som gjør langt større innkjøp. I dag er det svært ofte en tilbakekjøps avtale på de store partiene av nye busser vi selger. Dette har gitt oss nye utfordringer på brukt markedet, og det krever en langt større innsats og et økt søkelys på håndtering av brukte kjøretøy. Vi får fortsatt inn noen få brukte busser på bakgrunn av et rent innbytte, men de aller fleste brukte bussene vi får inn til oss per i dag er et resultat av en tilbakekjøpavtale, sier Magnus Gulliksen, salgssjef i Volvo Bus Norge

«Beslutningen om å signere en avtale og åpne en Mascus-konto høsten 2018, kom som det naturlige neste trinn i vår re-marketing-strategi. Bakgrunnen var økningen i antallet brukte busser og behovet for å selge og håndtere større volumer samtidig. I tillegg til at Volvo Bus Norge ønsket å nå et større lokalt og spesielt internasjonalt publikum,» fortsetter han.

Volvo Bus Norway used buses
Brukt-teamet hos Volvo Bus Norge (fra venstre til høyre) Magnus Gulliksen og Johnny Gravseth

‘Annonser av høy kvalitet med bilder og videoer, øker sjansene for å selge våre brukte busser’

Vi legger stor vekt på å ha så god kvalitet som mulig på annonsene våre på Mascus. De skal være oversiktlige og informative, og vi legger stor vekt på å ta gode bilder. Mascus gjør det enkelt for oss som forhandler å øke kvaliteten gjennom å ha et gjennomtenkt og detaljert innleggingsystem som ivaretar den tekniske beskrivelsen og presentasjonen på en god måte. God annonsekvalitet gir økt salg, påpeker Gulliksen

En av de store fordelene med å annonsere brukt på Mascus har vært utvidelsen av deres kundenettverk utenfor Norge og å få tilgang til markeder som de ikke har operert i tidligere.

Bare for å nevne noen av salgene som er gjort som et resultat av annonsering på Mascus: 8 busser, som tidligere kjørte som by-busser i Lillehammer, har fått nytt liv ved Svartehavet, 10 hybridbusser fra Trondheim ble solgt til Estland, og en veldig spesiell kombibuss (en buss-lastebil-blanding) ble solgt til en motorsportentusiast i Nederland.

Mascus har i alle år hatt et tett samarbeid med Volvo, spesielt på lastebil og anleggs siden, hvor Volvo har vært kunde av Mascus i over 15 år.

Vi har hatt samtaler med Volvo Bus Norge jevnlig, men som deres representant Magnus Gulliksen sier, har behovet for Mascus-tjenester først blitt tydelig de siste årene på grunn av deres økende volum brukte busser. Volvo Bus er en viktig kunde for oss, spesielt på grunn av kunnskapen og kompetansen de har innen busshandel, som de gjerne deler med oss, sier Erik Rusten, salgssjef for Mascus Norge.

Volvo har vært en uvurderlig hjelp

Kunnskapen de gir hjelper oss med å bygge bedre og mer effektive tjenester til gjengjeld. både til våre annonsører gjennom vår markedsplass, men også til våre spesial tjenester som vår Pris Indikator, Finans Kalkulator og «Asset Valuation Curves» (restverdiberegninger for finansbransjen).

«Volvo har vært en uvurderlig hjelp til å forstå det komplekse markedet for brukte busser og enda mer for batteridrevne busser. Kunnskap som vi trenger å levere analyser av beste kvalitet til våre kunder i bank- og finanssektoren,» sier Johan Lustig, Product Manager Mascus Valuation Services.

«Samarbeidet er en vinn-vinn-situasjon. Mascus får kunnskap om bussmarkedet, og Volvo kan til gjengjeld dra nytte av å bruke Mascus-tjenester i salget av brukte busser på det lokale og internasjonale markedet,»  avslutter Erik Rusten, salgssjef for Mascus Norge.

Tilbud og etterspørsel av brukte busser i disse korona-tider

I år har fokus flyttet seg mer på brukte busser, hovedsakelig på grunn av korona-virus pandemien som påvirker produksjonen av nye busser og kjøpere som ønsker å redusere sine investeringer. I tillegg er det mange kunder som blir tvunget til å redusere bussflåten for å tilpasse seg den reduserte aktiviteten. Dette resulterer i et langt større tilbud på brukte busser enn etterspørselen, noe som gjør det vanskelig å oppnå rimelige priser på brukte busser.

‘Vi har opplevd veldig lave tilbud fra utenlandske kjøpere, og noen ganger er vi tvunget til å godta disse tilbudene, noe som betyr veldig gode priser for kjøperne. Busser blir ikke bedre av å stå lagret og verdien reduseres hver dag de står parkert; avskrivninger og lager er dyrt, og ved å selge dem noe billigere enn det vi i utgangspunktet ønsket, unngår vi potensielt store tap.

Vi får mange henvendelser på våre brukte busser til salgs, men mange kjøpere er ikke klare til å kjøpe ennå. Det er resultatet av de vanskelige tidene vi befinner oss i. Alt i alt er vi fornøyd med at vi ser litt aktivitet og interesse rundt våre brukte busser i stedet for ingen i det hele tatt i disse tider. Vi er imidlertid sikre på at etterspørselen sakte vil øke igjen ‘, konkluderer Magnus Gulliksen i Volvo Bus Norge.

Volvo Bus Norge annonserer for tiden turistbusser, by og skolebusser på Mascus, med priser fra 123,000 EUR for turistbusser fra 2017 ned til 4,900 EUR for eldre skolebusser produsert i 2005.

Del i sosiale medier:
FacebookTwitterLinkedIn

Legg igjen en kommentar